Printvriendelijke versie v/d pagina

Auto

 
  Elk motorrijtuig moet verzekerd zijn als u er op de openbare weg mee wil rijden.
 

Voor de ene is een auto een noodzakelijk kwaad, voor de ander is het zijn dierbaarste bezit. In beide gevallen is een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid een absolute noodzaak, en zelfs een wettelijke verplichting. Daarnaast zijn er nog heel wat andere verzekeringen die interessant kunnen zijn voor voertuig en bestuurder.

Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) motorrijtuigen vergoedt enkel de materiële en lichamelijke schade aan derden. 

Wanneer u ook wil dat de schade aan uw eigen voertuig wordt vergoed, kan u ervoor kiezen een omniumverzekering te nemen. Een grote omnium beschermt je tegen eigen schade aan je voertuig, bv. wanneer je zelf tegen een paaltje rijdt, of wanneer een onbekende schade veroorzaakt aan je voertuig. Met een kleine omnium ben je enkel beschermd tegen diefstal, brand, breken van ruiten, aanrijding met dieren, en natuurkrachten. 

De rechtsbijstandsverzekering zal je rechten doen gelden bij een verkeersongeval. Het gaat dan bv. over het terugvorderen van schade bij de aansprakelijke tegenpartij, of bijstand van een advocaat in geval van strafrechtelijke procedures.

Een bestuurdersverzekering vergoedt dan weer je lichamelijke schade wanneer jij, of een andere door jou toegelaten bestuurder, een ongeval heeft veroorzaakt.

De bijstandsverzekering zorgt er onder andere voor dat je wagen wordt getakeld en dat jij en je passagiers naar je bestemming worden gebracht.