Printvriendelijke versie v/d pagina

Burgerlijke Aansprakelijkheid Motorrijtuigen

 
  Hoe lager het vermogen van uw voertuig, hoe minder premie u betaalt.
 

Deze BA-verzekering is wettelijk verplicht voor alle motorrijtuigen en dekt uw “Burgerlijke Aansprakelijkheid”. Dit wil zeggen: wanneer u een ongeval veroorzaakt, zal uw verzekering de slachtoffers vergoeden.

Wanneer is een BA verzekering verplicht?

Voor alle motorrijtuigen waarmee u op de openbare weg komt, moet een BA verzekering worden afgesloten. Motorijtuigen zijn niet alleen auto’s en moto’s, maar ook bromfietsen, vrachtwagens, bestelwagens, mobilhomes en quads. Ook een elektrisch aangedreven rolstoel is een motorvoertuig en vereist dus in principe een BA motorijtuigenverzekering, maar bij sommige verzekeraars is een dergelijke rolstoel ook gedekt via de familiale verzekering.  Ook aanhangwagens met een maximaal laadvermogen van meer dan 750kg moeten een aparte verzekering hebben.

logo driesen Heb ik ook een verzekering nodig voor mijn elektrische fiets? Dat hangt ervan af. Als uw fiets zich enkel voortbeweegt als u zelf meetrapt, dan is het géén gemotoriseerd voertuig en dekt uw familiale verzekering de risico's. Kan uw fiets wél zelf rijden (zonder dat u trapt), dan is het wél een gemotoriseerd voertuig en moet u een BA motorrijtuigenverzekering afsluiten.

 

Wat is “bonus-malus”?

Veel verzekeringsmaatschappijen werken met het “bonus-malus” systeem. In essentie komt dat erop neer dat als u bewijst een goede bestuurder te zijn (= geen ongevallen veroorzaakt), u wordt beloond en minder premie moet betalen. Omgekeerd wordt slecht rijgedrag bestraft. Hoe meer ongevallen u veroorzaakt, hoe meer strafpunten, en hoe duurder uw verzekering kan worden. De bonus-malus graad wordt meestal uitgedrukt als een cijfer. Hoe lager, hoe beter. De meeste maatschappijen hanteren bovendien de regel dat wie enkele jaren schadevrij rijdt, voortaan permanent de laagste bonus-malus graad krijgt (meestal is dat -2).

Naast het bonus-malussysteem bestaan er ook andere systemen, bv. op basis van het schadeverleden. Rijdt u een aantal jaren (meestal 5) zonder ongeval, dan krijgt u een fikse korting. In essentie komt het allemaal op hetzelfde neer: goed rijgedrag wordt beloond, slecht rijgedrag wordt bestraft.

Hoe wordt de premie bepaald?

Verzekeringsmaatschappijen baseren zich op algemene schadestatistieken voor de bepaling van hun tarieven. Uit die statistieken blijkt o.a. dat vooral jonge chauffeurs ongevallen veroorzaken. Leeftijd is dus een belangrijke factor in de premiebepaling. Maar ook andere factoren spelen een rol, o.a. privé of professioneel gebruik van uw voertuig (beroepsmatig gebruik staat meestal gelijk aan een hogere premie), woonplaats (wonen en rijden in een stad wordt door de verzekeraars meestal aanzien als een groter risico), het merk, model, bouwjaar en het vermogen van het voertuig (hoe sportiever, hoe duurder uw verzekering) en uw schadeverleden of bonus-malusgraad. Wanneer u van verzekeringsmaatschappij verandert, zal uw nieuwe verzekeraar daarom ook steeds een schadeattest opvragen waarop staat hoeveel ongevallen u hebt gehad in de laatste 5 jaar.

In de BA verzekering is er normaal gezien géén vrijstelling, maar sommige verzekeraars voorzien in een korting op de polis wanneer u akkoord gaat met een vrijstelling.

logo Driesen Tip: Let op voor extreem goedkope autoverzekeringen! Ongetwijfeld hebt u al reclame gezien voor ogenschijnlijk super goedkope autoverzekeringen. Wat die advertenties meestal niet vermelden zijn de nadelen, o.a. forse premieverhogingen na een schadegeval of hoge vrijstellingen. Hebt u vragen over de premie van uw autoverzekering, aarzel dan niet ons te contacteren. Wij zoeken voor u de beste polis aan het scherpste tarief. Maar verzekeringen die niet voldoen aan onze kwaliteitseisen kan u bij ons niet afsluiten.   

 

Verplichte boorddocumenten

Onderstaande documenten moet u altijd kunnen voorleggen aan de politie en zijn dus verplichte boorddocumenten:

 • Het inschrijvingsbewijs van uw voertuig.
 • Groene kaart: dit is het verzekeringsbewijs. Jaarlijks, na de betaling van uw premie, ontvangt u een nieuw exemplaar. Met dit formulier bewijst u dat u in orde bent met de verzekering. Daarop staan o.a. ook alle landen waar u verzekerd bent.
 • Rijbewijs: ook uw rijbewijs behoort tot de verplichte documenten die u moet kunnen voorleggen. 

 

Wie is er verzekerd?

De BA motorijtuigen dekt de aansprakelijkheid van:

 • De verzekeringnemer (degene die de polis heeft ondertekend)
 • De gebruikelijke bestuurder (die zo is aangeduid in het contract)
 • De occasionele bestuurder (die zo is aangeduid in het contract)
 • Iedere andere bestuurder die uw toelating heeft om het voertuig te besturen
 • De passagiers

U zou er wellicht niet onmiddellijk aan denken, maar ook passagiers kunnen een ongeval veroorzaken en dus aansprakelijk gesteld worden.  Bijvoorbeeld, wanneer een passagier zonder uitkijken het portier opent en daardoor een voorbijganger verwondt. Ook deze aansprakelijkheid is dus gedekt in uw BA motorijtuigenverzekering. 

logo driesen Let op: wanneer u uw auto voor een langere tijd uitleent, is het best ons daarvan op de hoogte te brengen om problemen met de verzekeraar bij een mogelijk schadegeval te voorkomen.

    Let op: de BA motorrijtuigen dekt enkel uw aansprakelijkheid als bestuurder van een motorrijtuig. Veroorzaakt u een ongeval als fietser of voetganger, dan beschermt uw familiale verzekering uw aansprakelijkheid.

 

Wanneer komt de verzekeringsmaatschappij niet tussen?

Wanneer u de voorwaarden van uw polis goed naleeft, is er geen probleem en bent u steeds voldoende beschermd wanneer u een ongeval zou veroorzaken. Let wel op, in de volgende situaties is het mogelijk dat uw verzekeraar een tussenkomst weigert:

 • Opzettelijk veroorzaakte ongevallen: "Als ik er nu eens voor zorg dat er iemand anders tegen mijn auto botst, dan kan ik met het geld dat ik van de verzekering krijg iets leuks gaan doen!" Als dit u een gedroomd scenario lijkt, weet dan dat verzekeraars experten zijn in het opsporen van fraude en dat ze alle mogelijke middelen inzetten om die fraude op te sporen, zelfs met behulp van privé-detectives!
 • Opdrijven van de motor: een van de belangrijkste parameters voor het bepalen van uw premie is het vermogen van uw voertuig. Als u dat vermogen laat opdrijven zonder de verzekeraar hiervan op de hoogte te brengen, kan hij dat aanzien als fraude en bestaat de kans dat hij niet zal tussenkomen bij een ongeval in fout. Dit geldt trouwens niet alleen voor auto’s maar ook voor bromfietsen en moto’s. Onze tip: wil u correct verzekerd blijven, laat het ons dan weten wanneer u het vermogen van uw wagen laat opdrijven. Uw premie wordt dan aangepast.
 • Niet betalen van uw premie: hebt u een ongeval veroorzaakt en bent u niet in orde met uw verzekering, dan kan de verzekeraar weigeren om tussen te komen.

 

Veelgestelde vragen:

 • Ben ik als eigenaar van een auto verplicht om de BA Autoverzekering op mijn eigen naam (als verzekeringsnemer) aan te gaan of mag ik die ook op naam van mijn vader nemen, bijvoorbeeld? Lees hier het antwoord
 • Er hangt een stevige boete boven mijn hoofd voor een verkeersovertreding. Kan ik beroep doen op de rechtsbijstandverzekering die bij mijn autoverzekering zit? Lees hier het antwoord 
 • Heeft een verkeersboete een impact op mijn autoverzekeringspremie? Lees hier het antwoord 

 

Interessante links: