Printvriendelijke versie v/d pagina

Hospitalisatieverzekering

 
  “Aangezien een ziekenhuisopname een pak geld kan kosten, is een hospitalisatieverzekering geen overbodige luxe.” (Budget en Recht 2012)
 

Wat is een hospitalisatieverzekering?

Of het nu gaat om een blijde gebeurtenis, zoals een geboorte, of een opname omwille van ziekte of ongeval, een ziekenhuisverblijf doet u vaak diep in de portemonnee tasten.

Daarom is er de hospitalisatieverzekering. Ze vergoedt het gedeelte van de kosten die voor uw rekening zijn na tussenkomst van het ziekenfonds.

Er zijn twee types hospitalisatieverzekeringen: de individuele en de collectieve. Die laatste wordt ook wel “groepsverzekering” genoemd. Het gaat om een verzekering die een werkgever afsluit voor zijn werknemers. Deze hospitalisatieverzekeringen worden enkel aangeboden door verzekeraars. Individuele hospitalisatieverzekeringen daarentegen kan u afsluiten bij een verzekeraar of bij uw ziekenfonds. Kiest u voor die laatste, dan kan u enkel een hospitalisatieverzekering afsluiten bij het ziekenfonds waar u al bij aangesloten bent. Dat betekent dat als u wil veranderen van hospitalisatieverzekering, u ook moet veranderen van ziekenfonds.

De hospitalisatieverzekeringen die u bij ons kan afsluiten zijn van private verzekeraars die onafhankelijk zijn van uw ziekenfonds. Wij raden aan om uw verzekering op zo jong mogelijke leeftijd af te sluiten.

De voorwaarden en premies kunnen sterk verschillen tussen verschillende verzekeraars. Wij zoeken voor u de verzekering die het best aan uw behoeften voldoet.  

logo Driesen Tip: Vele hospitalisatieverzekeringen hebben een wachttijd die kan oplopen tot 9 maanden. Gedurende die periode bent u dus nog niet verzekerd. Vrouwen met kinderwens doen er dus goed aan zich tijdig te verzekeren!

 

In welke kosten komt de hospitalisatieverzekering tussen?

  • De kosten van uw ziekenhuisverblijf: medische verzorging en materiaal, kamerprijs,…
  • Sommige verzekeraars bieden contracten aan met optionele dekking van allerlei dure behandelingen (bv. vruchtbaarheidsbehandelingen). Hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan vast.
  • Vaak zijn ook de kosten voor en na een ziekenhuisopname gedekt door de hospitalisatieverzekering, bv. wanneer u allerlei pre-operatieve onderzoeken moet ondergaan. Meestal geldt dit voor consultaties vanaf 1 maand vóór tot 3 maand na uw hospitalisatie.
  • Kosten voor thuisverpleging na uw ziekenhuisverblijf
  • Terugbetaling van ambulante zorgen in het kader van ernstige ziekten. Sommige verzekeraars voorzien in een tussenkomst bij bepaalde ernstige ziekten, ook als er geen sprake is van hospitalisatie, bv. bij kanker, de ziekte van Parkinson, alzheimer,... Als u deze waarborg hebt, staat dit specifiek vermeld in uw contract.

Hoeveel kost een hospitalisatieverzekering?

De premie die u betaalt voor uw hospitalisatieverzekering hangt af van verschillende factoren:

  • Uw leeftijd: hoe jonger u bent op het moment dat u de verzekering neemt, hoe lager de premie. Uw leeftijd is de belangrijkste parameter voor het bepalen van uw premie.
  • Uw woonplaats en/of de plaats van het ziekenhuis waar u zich laat verzorgen: woont u in Brussel of laat u zich verzorgen in een Brussels ziekenhuis, dan is de kans groot dat u een hogere premie betaalt.
  • De vrijstelling: bij sommige verzekeraars kan u opteren voor een hogere vrijstelling (franchise) waardoor u een lagere premie betaalt.
  • Het kamertype in het ziekenhuis: kiest u voor hospitalisatieverzekering die uw verzorging in een 1-persoonskamer dekt, dan betaalt u meer premie dan wanneer u genoegen neemt met een 2- of meerpersoonskamer.

Wordt mijn verzekering duurder na een hospitalisatie?

Neen, het aantal hospitalisaties dat u moet ondergaan, heeft geen enkele invloed op uw premie. Wat telt voor uw premie is uw leeftijd en uw gezondheidstoestand op het moment dat u de verzekering neemt. De premie kan dan enkel nog geïndexeerd worden. Vandaar het belang om zo snel mogelijk een hospitalisatieverzekering te nemen.

Wacht dus niet tot uw 65ste, want dan betaalt u premies die 2 tot 3 keer zo hoog zijn en is de kans zelfs groot dat de verzekeraar van uw keuze u niet meer wil aanvaarden.

Medische vragenlijst

Om u te kunnen verzekeren, moet de verzekeraar een goede inschatting kunnen maken van uw risico op ziekte en hospitalisatie. Daarom vragen de meeste verzekeraars dat u een medische vragenlijst invult. U hebt er baat bij om die zo eerlijk mogelijk in te vullen. Als de verzekeraar achteraf vaststelt dat u moedwillig hebt gelogen, kan dat aanzien worden als fraude, en loopt u het risico dat de tussenkomst wordt geweigerd of verlaagd.

logo Driesen De medische taal is vaak onbegrijpelijk voor wie niet thuis is in die wereld. Kantoor Driesen heeft zowel de verzekeringstechnische als de medische expertise in huis. Daardoor kunnen wij u van naaldje tot draadje en in mensentaal uitleggen wat er in uw contract staat en helpen wij u zoeken naar de hospitalisatieverzekering die het best past bij u en uw gezin.

 

Links