Printvriendelijke versie v/d pagina

Belgen overschatten hun pensioen

Belgen denken dat ze 75 procent van hun huidige jaarlijkse inkomen nodig hebben om na hun pensioen comfortabel te kunnen leven. In werkelijkheid ontvangen we gemiddeld maar 54 procent van ons laatste loon als pensioen.

Dit blijkt uit onderzoek van de vermogensbeheerder Schroders, dat werd gepubliceerd in De Tijd van 5 juli lln. 

Enkele andere opvallende bevindingen uit het onderzoek:

  • Ook de kosten van het levensonderhoud na het pensioen wordt danig onderschat door de Belgen. We denken dat een derde van ons pensioen zal volstaan om de kosten te dekken, terwijl we in werkelijkheid de helft van ons pensioen zullen nodig hebben.
  • We denken dat we noeste spaarders zijn, maar zetten gemiddeld maar 9,2 procent van ons inkomen opzij voor ons pensioen, terwijl de gemiddelde Europeaan 10,5 procent opzij zet.

De oplossing? Vroeg starten met sparen zodat we de kloof tussen het verwachte pensioen en het gewenste pensioen kunnen dichten. Gemiddeld bedraagt die 450 euro per maand. Dat vertaalt zich in een op te bouwen kapitaal van minimaal 100 000 euro. Met pensioensparen alleen kan dit kapitaal niet worden vergaard. Gelukkig zijn er vele andere oplossingen, ook voor spaarders die niet wensen te beleggen.

Weet jij over hoeveel kapitaal je zal beschikken bij je pensioen? Je hebt misschien een groepsverzekering, maar weet totaal niet hoeveel dat zal opleveren op einddatum. Je doet aan pensioensparen en hebt nog ergens een maandelijks spaarplan lopen. Denk je dat dat voldoende zal zijn voor je pensioen? Laat het door ons berekenen. Wij nemen al je roerende en onroerende bezittingen mee in de berekening, zodat je een realistisch beeld krijgt van wat je bij je pensioen mag verwachten. Dat doen we met een bakje troost, want dat zal nodig zijn...

Reserveer hier je koffie en je berekening.

 

Laat berekenen hoeveel kapitaal je mag verwachten bij je pensioen